U trendu

Kisic Tepavcevic: Krf i Vido simboli bola, hrabrosti i ponosa

KRF/VIDO – Ostrvo Vido danas je bilo mesto centralne državne komemorativne svečanosti povodom 105 godina od iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević na tom je mestu poručila da su Krf i Vido simboli bola, hrabrosti i ponosa.

Ministarka je navela da su albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine nepovratno utkani u kolektivnu svest naših naroda, kao vreme velikog stradanja, nesebičnog junaštva i istinske humanosti.

„Ovo mesto na kom počivaju naši preci nije samo mesto stradanja, već i vaskrsnuća srpske vojske. Velika žrtva spojila je naša dva naroda u neraskidivo prijateljstvo, pa je zato važno da razumemo šta nam preci poručuju i da sa ovog mesta odlučno kažemo da smo opredeljeni za mir, život u zajedništvu, razumevanje i saradnju“, rekla je ministarka.

Dodala je da sećajući se naših slavnih predaka ne smemo da zaboravimo strahote rata i da je zato naša dužnost da učinimo sve da se tako nešto više nikada ponovi.

„Naša je dužnost i odgovornost da negujemo sećanje na naše pretke, njihovo junaštvo i stradanje, kao i da istrajemo u građenju društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kazala je i da današnji dan treba da bude još jedan apel za mir, razumevanje i toleranciju među narodima, religijama i državama te da je to pravi način da se odužimo našim precima i da im pokažemo da su nas naucili pravim, istinskim vrednostima.

„Njihova žrtva je velika, zahvaljujući njima mi danas koračamo u slobodi. Zato je naša odgovornost da budemo mudri i istrajni u izgradnji zajedničke budućnosti, koja je zasnovana na ravnopravnosti i medusobnom razumevanju“, poručila je ministarka.

U okviru ceremonije na ostvru Vidu ona je položila venac u Mauzoleju i na spomen obeležje Mornarički krst, posle čega je položila venac i na otvorenom moru u „Plavu grobnicu“.

„Srbija će večno pamtiti vaše junaštvo. Junaci naši, vi koji ste svoje živote ostavili na ostrvima Krf i Vido, neka vam je večna slava i hvala“, upisala je ministarka u Spomen knjigu u Mauzoleju.

Obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrvu Vido prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, predstavnici opštine Centralni Krf, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog Univerziteta iz Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar