U trendu

Kišida poslao ritualne darove svetilištu Jasukuni

TOKIO – Novi japanski premijer Fumio Kišida poslao je danas ritualne darove svetilištu u Tokiju koje Kinezi i Korejci smatraju simbolom japanske ratne agresije, iako nije lično posetio svetilište.

Kišida je donirao „masakaki“ verske ornamente za obeležavanje jesenjeg festivala svetilišta Jasukuni, preneo je AP.

Žrtve japanske agresije tokom prve polovine 20. veka, posebno Kinezi i Korejci, vide svetilište kao simbol japanskog militarizma, jer odaje počast, kako navode i osuđenim zločincima iz Drugog svetskog rata.

Kritičari obeležavanje vide kao znak nedostatka kajanja zbog ratnih zločina.

Kišida je tokom vikenda bio u poseti područjima pogođenim cunamijem u severnom delu Japana i držao se podalje od svetilišta.

Njegov prethodnik, Jošihide Suga, takođe je, dok je bio na čelu vlade, samo davao ritualne darove.

On je, međutim, danas posetio svetilište i rekao novinarima da je kao bivši premijer želeo da izrazi poštovanje prema svetim duhovima onih koji su žrtvovali svoje dragocene živote za zemlju i pomoli se da njihove duše počivaju u miru.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje izrazilo je duboko razočarenje i žaljenje zbog poseta i slanja darova svetilištu.

Ne pominjući Kišidu imenom, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova apelovano je na čelnike Japana da se otvoreno suoče sa istorijom i ponizno razmisle o ratnoj prošlosti Tokija povodom dolaska nove vlade na vlast u Japanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.