U trendu

Kiska: Neprestano osporavanje sankcija Rusiji neodgovorno

Predsednik Slovačke Andrej Kiska kritikovao je danas vladu premijera Roberta Fica zbog neprestanog osporavanja sankcija Rusiji kao i zbog toga što se Slovačka uopšte ne brani u hibridnom ratu dezinformacijama ni od propagande iz Kremlja, iako je meta.

„Slovačka vlada se priključila EU i podržava sankcije Rusiji. Medjutim, neprestano osporavanje njihovog značaja pošto se rusko ponašanje ne menja jeste neodgovorno, lakomisleno i zbunjujuće. Kako za strane partnere, tako i za slovačku javnost. Osporavanje sankcija je besmisleno ukoliko nismo u stanju da odgovorimo na osnovno pitanje: čime ćemo ih zameniti“, kazao je Kiska na konferenciji o spoljnoj politici Slovačke u Ministarstvu spoljnih poslova u Bratislavi.

Slovački predsednik podsetio je da je Rusija pogazila osnovna načela poratnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta u Evropi.

„Aneksija Krima i vojna pomoć separatistima na istoku Ukrajine su neprihvatljivi koraci na koje ne možemo da ne reagujemo. Mi ne možemo da ćutimo, ne možemo da mahnemo rukom i da pustimo da stvari idu svojim tokom“, rekao je predsednik Slovačke.

Andrej Kiska takodje je zamerio vladi za to što je Slovačka meta propagande Kremlja u hibridnom ratu dezinformacijama a ne brani se.

„Cilj propagande iz Kremlja o kojoj govorim jasno je naveo u nedavnoj rezoluciji i Evropski parlament – deformisanje istine, podsticanje nesigurnosti, osporavanje liberalne demokratije, nastojanje da se napravi razdor izmedju nas i saveznika u Severnoj Ameriji, paralisanje procesa odlučivanja, diskreditacija evropskih institucija, stvaranja utiska da je projekt EU doživeo fijasko, unošenje straha medju gradjane“, rekao je Kiska.

Predsednik je ocenio da zvanične slovačke bezbednosne snage ne čine ništa ili čine malo protiv hibridnog rata i ciljane propagande.

„Važi ono što sam rekao pre godinu dana – mi smo meta koja se ne brani. Ne branimo ono što je temelje naše bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti. Nerado ali ipak moram da kažem – ponašamo se apsolutno neodgovorno. A takvog ponašanja nema kod naših suseda, zemalja našeg regiona“, rekao je Kiska.

Predsednik Slovačke podsetio je da bezbednost Slovačke stoji na dva stuba – članstvu u EU i članstvu u NATO i apelovao da Slovačka konačno počne da ispunjava savezničke obaveze u oblasti odbrane koje je dobrovoljno sama preuzela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.