U trendu

Klix o mogućem formiranju nove političke koalicije u Brčko distriktu

BRČKO – Nova politička koalicija izvesno bi mogla biti formirana u Brčko distriktu, čime bi Stranka demokratske akcije (SDA) bila svrgnuta s vlasti, a usledila bi i smena njihovog gradonačelnika i dva ministra, što u brčanskoj aktuelnoj vlasti demantuju i tvrde da vlast funkcioniše, piše danas sarajevski portal Klix.

U tom smeru dosad su, kažu, obavljeni neformalni razgovori između pet stranaka.

Aktuelna politička dešavanja, na državnom i federalnom nivou mogla bi se reflektirati i na područje Brčko distrikta. Prema informacijama koje su potvrđene portalu, u distriktu se trenutno vode određeni razgovori, prvenstveno unutar takozvanih probosanskih stranaka u cilju mogućeg formiranja nove koalicije.

Informaciju o neformalnim razgovorima potvrdio je Damir Bulčević, lider brčanskog ogranka Naroda i Pravde (NIP). S druge strane su, dodaju, pored NiP-a, u takvoj vrsti razgovora dosad učestvovali i članovi SDP-a, SBiH-a i nezavisni zastupnik Abdualh Iljazović, koji su okupljeni u takozvanom probosanskom bloku.

Da bi nova većina bila funkcionalna, dogovori moraju biti uspostavljeni i sa takozvanim srpskim blokom, kojeg pored SNSD-a čine još i PDP, Ujedinjena Srpska te DNS. Od hrvatskih stranaka u Brčkom je parlamentarna jedino HDZ, koja ima tri zastupnika.

Shodno tome, ni stranke iz ova dva bloka nisu izostavljene te su razgovori, takođe, neformalnog karaktera, već obavljeni sa SNSD-om i HDZ-om te bi se i one mogle naći u novoj skupštinskoj većini.

Od izvora koji se našao u neformalnim razgovorima saznajemo da među dosadašnjim učesnicima, načelno, postoji volja za novom koalicijom, ali ona još uviek nije rezultirala konkretnim pregovorima.

Ukoliko dođe do zvaničnih pregovora, cilj je, kako nam je potvrđeno, formirati programsku vladu te bi u tom slučaju došlo do prekompozicije vlasti.

To bi značilo izbacivanje SDA iz vlasti, a samim tim bi prirodno došlo i do smene aktuelnog gradonačelnika Eseda Kadrića te dva ministra koji su članovi te stranke.

Informaciju o mogućoj prekompoziciji vlasti Klix je potražio kaže i u redovima SDA, iz kojih im je rečeno da im je takva priča nepoznata, istakavši da aktuelni saziv vlade funkcioniše bez bilo kakvih poteškoća te da ništa ne inicira na to da bi mogle nastupiti političke promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar