U trendu

Knežević: Premijer derogira odbor i svoju funkciju

PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nisu došli na zakazano kontrolno saslušanje pred Odborom za bezbednost i odbranu u vezi sa aktivnostima Uprave policije.

Krivokapić je u dopisu pređedniku Odbora Milanu Kneževiću naveo da odluka o saslušanju nije utemeljena ni na Ustavu, ni na zakonu, kao ni u Poslovniku Skupštine Crne Gore.

„Stroga, ta odluka me ni na koji način ne obavezuje“, naveo je premijer i dodao da je odluka da se sprovode njegovo kontrolno saslušanje i poziv „potpuno neosnovani“.

On je ocenio da sama formulacija naziva tačke dnevnog reda, koja sadrži odrednicu „nezakonito“ predstavlja prejudiciranje ishoda kontrolnog saslušanja, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti rasprave o nečemu o čemu je Odbor već zauzeo kvalitativni stav.

Sekulović je u svom dopisu naveo da nije došao jer na sednici nema ni premijera Krivokapića, preneo je portal RTCG.

Tema saslušanja Krivokapića i Sekulovića trebalo je da bude „nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti“.

Knežević je kazao da je reč o ponavljanju nezakonitog ponašanja premijera koji je i predsednik Veća za nacionalnu sigurnost.

„Izbegavajući svoje obaveze i dužnosti pokušava da derogira značaj ovog odbora i Skupštine, ali se plašim da ovim derogira i svoju funkciju“, kazao je Knežević.

On je rekao da se prva tačka dnevnog reda, odnosno kontrolno saslušanje Krivokapića i Sekulovića, odlaže dok se za to ne steknu uslovi.

„Sigurno neću odustati od toga da premijer poštuje Ustav i zakone, dok je još ovo malo na toj poziciji“, kazao je Knežević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.