U trendu

Ko ima najveće plate u Nemačkoj: Jedna grupa radnika ubedljivo najviše zarađuje

Kad se govori o platama u Srbiji i regionu, najčešće kreću poređenja sa Nemačkom. Ali, odavno srpski radnici mogu samo da sanjaju da im ti iznosi svakog meseca legnu na bankovni račun. Stalno zaposleni radnik u Nemačkoj zarađivao je u proseku 3.975 evra bruto mesečno u 2020. godini, u poređenju sa 715 evra koliko je bila u našoj zemlji, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Rast u platama vidljiv je i kad se gledaju podaci iz 2009. i 2019. Naime, u 2019. mesečni bruto iznos je bio 3.994 evra, u 2009. 3.141 evro, piše Fenix-magazin.

Nužno je pak napomenuti da oko dve trećine Nemaca prima mesečne plate ispod bruto proseka od 3.975 evra, i da samo otprilike trećina prima više od te vrednosti. Međutim, oni imaju tako visoku zaradu da je prosečnu vrednost kad se gledaju sve plate toliko viša.

Neto zarada: šta ostaje od bruto

Iako je lepo čuti bruto iznos, svi smo i te kako svesni da je to ukupni iznos pre svih poreskih davanja. Toga je svestan i Savezni zavod za statistiku koji kontinuirano izračunava modele zarade.

Na primer, neoženjeni muškarac koji u proseku zarađuje 4.745 evra mesečno u Nemačkoj, uključujući posebna plaćanja, ostvaruje neto prihod od 2.848 evra. Oženjenom muškarcu od iste plate ostaje 3.231 evro. Ako ima jedno dete dobija 3.249 evra, s dvoje dece 3.261 evro.

U prvom slučaju udeo neto zarade u bruto platu iznosi 60 posto, u drugom slučaju 68,1 posto, u trećem 68,5 posto, a u četvrtom 68,7 posto. Kad se radi poređenje na nivou Evrope, u tom slučaju neto prihod Nemaca je iznad proseka. Prema studiji „GfK Purchasing Power Europe 2020“, prosečni neto prihod po glavi stanovnika godišnje iznosi 22.388 evra.

Prema analizi portala Stepstone, lekari su najplaćeniji. Oni u proseku primaju bruto platu od 89.500 evra godišnje. Čak i uz značajne razlike između pojedinih medicinskih zanimanja, nijedna druga grupa radnika ne može da postigne tako visok nivo prihoda.

Druga najbolje plaćena grupa radnika su savetnici za imovinu, kontrolori i drugi finansijski stručnjaci koji godišnje bruto zarade 73.800 evra. Advokati su treći po zaradi, oni sa završenim pravnim fakultetom mogu očekivati da će im prosečna bruto plata biti 68 600 evra.

Mladi i posao

U mnogim zemljama i dalje prevladava stav da se bolja plata može lakše obezbediti s fakultetskom diplomom. U slučaju Nemačke to potvrđuju podaci. Naime, akademici  imaju prosečnu platu od 65.800 evra godišnje, dok kvalifikovani radnici bez diplome zarađuju u proseku 49.200 evra bruto godišnje.

Postoji, doduše, grupa koja je izuzetak – kontrolori letova. Oni nemaju završen fakultet, a odlično zarađuju. U proseku oni mogu očekivati 6.150 evra bruto mesečno.

Prema Saveznom zavodu za statistiku, stalno zaposleni na području financijskih i osiguravajućih usluga najbolje su zarađivali prošle godine s bruto godišnjom zaradom od 80.030 evra bez posebnih plaćanja. Iz njih je sektor snabdevanja energijom sa 71.738 evra, dok je najniža plata bila u ugostiteljstvu sa 25.705 evra, piše Fenix-magazin.

Kompanija Stepstone upotrebila je u analizi u 2020. godini čak 132.218 podataka o platama prema zanimanjima, poput menadžera ljudskih resursa ili mrežnog administratora. Pokazalo poslodavci nadprosečno isplaćuju plate u industriji biotehnologije i industriji poluprovodnika. Najgore su prošli radnici kol centara, čiji poslodavci isplaćuju do 31 posto niže plate od proseka za firme u svim granama privrede.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar