U trendu

Ko je novi prvi čovek UN?

Portugalac Antonio Gutereš novi je generalni sekretar UN, a reč je o čoveku koji je i ranije zauzimao visoke pozicije u domaćoj i međunarodnoj politici.

On je bio visoki komesar UN za izbeglice od juna 2005. do decembra 2015., predvodeći najpoznatiju humanitarnu organizaciju sa oko 10.000 zaposlenih u 125 zemalja.

Tokom svog mandata on je nadgledao suštinsku strukturnu reformu UNHCR, smanjivši osoblje u sedištu u Ženevi za više od 20 odsto i podigavši efikasnost agencije i kapacitet za brzo reagovanje.

Aktivnosti UNHCR su se utrostručile za to vreme zbog uvođenja drugačijeg pristupa po pitanju planiranja budžeta, ali i zbog povećanja broja raseljenih širom sveta zbog sukoba sa 38 miliona koliko ih je bilo 2005. na 60 miliona 2015.

Njegov mandat obeležile su neke od najvećih kriza, posebno sukobi u Siriji i Iraku, kao i Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici i Jemenu.

Pre nego što se pridružio UNHCR, Gutereš je više od 20 godina proveo služeći u portugalskoj vladi i državnoj službi.

Premijer Portugala je bio od 1995. do 2002., kada je bio aktivno uključen u međunarodne napore za rešenje krize u Istočnom Timoru.

Početkom 2000-ih bio je predsednik Evropskog saveta, kada je usvojena Lisabonska agenda, a predsedavao je i prvim samitom EU i Afrike.

Za poslanika portuglaskog parlamenta izabran je 1976. godine i tu je proveo 17 godina, predsedavajući brojnim Odborima, ali šef poslaničkog kluba svoje partije.

U periodu od 1981. do 1983. bio je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Godinama je bio aktivan u Socijalističkoj internacionali, koja okuplja socijaldemokratske političke partije.

Između ostalog je osnivač portugalskog Izbegličkog saveta, kao i član Madridskog kluba, asocijacije bivših demokratskih predsednika i premijera iz celog sveta.

Rođen je u Lisabonu 1949. godine i inženjer je po struci.

Tečno govori engleski, francuski i španski.

Oženje je i ima dvoje dece.

U posednjoj rundi neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara UN dobio je 13 pozitivnih glasova i dva neutralna glasa.

Formalno glasanje biće sutra.

Na novu funkciju će stupiti u januaru 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)