Ko je Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore?

VAŠINGTON – Ričard Grenel, aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, koga je američki predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, nije „nov čovek“ kad je reč o kosovskom pitanju.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je navodno tada obećao ukidanje taksi na srpsku robu.

Grenel je tada pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su SAD spremne da pomognu naporima „u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije“.

Da Grenelovo imenovanje nije iznenađenje pokazuje i njegovo učešće na sastanku koji su kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u aprilu organizovali za predstavnike Beograda i Prištine u Berlinu.

Kako su preneli mediji, Grenel je u ambasadi pre toga primio kosovsku delegaciju.

Grenel je Trampov čovek od ogromnog poverenja i važi za osobu koju američki predsednik izuzetno ceni, između ostalog, i zbog sličnog „buldožerskog“ političkog stila, navodi RTS.

On je svojevremeno slovio za najizglednijeg kandidata za američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, što je pozicija na nivou člana predsednikovog kabineta, a otkad je Ričard Bolton smenjen, Grenel je važio za jednog od pet kandidata za novog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Među prvima je podržao Trampa da se uopšte izbori da bude predsednički kandidat republikanaca što mu je, smatra se, osiguralo vrlo bliske veze sa Trampom i mogućnost da bude na direktnoj vezi s njim.

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim, a u toj zemlji ga nazivaju „Malim Trampom“.

Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015, preneo je Glas Amerike.

U intervjuu za desničarski medij „Brajtbart njuz“ izjavio je da želi da „osnaži“ evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

U martu 2019, Grenel je nemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsednik opozicionih „Slobodnih demokrata“ optužio da se meša u politička pitanja suverene zemlje.

Kubicki je ocenio da se američki diplomata „ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile“ i da treba da zna da „nemačka tolerancija ima granice“.

Grenel je diplomirao na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužima stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

Za vreme mandata u UN, Grenel je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Severne Koreje.

Pre angažmana u UN, bio je politički savetnik brojnih istaknutih republikanaca, ukljucujući Džordža Patakija i Dejva Kempa.

Grenel, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu „Kapitol Medija Partners“, međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Anđelesu, San Francisku, Njujorku i Vašingtonu.

Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

U junu 2013. godine saopštio je da boluje od non-Hodžkinsovog limfoma i započeo terapiju, a u septembru iste godine objavio je da je u remisiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.