U trendu

Ko je Viktor Medvedčuk, Putinov kum koga je zarobio Zelenski? (foto)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponudio je danas Rusiji da bivšeg poslanika stranke Opoziciona platforma – Za život, Viktora Medvedčuka, razmeni za Ukrajince koje je zarobila ruska vojska.

Zelenski je u video obraćanju rekao da se Medvedčuk, koga smatraju za saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, krio 48 dana i da je uhvaćen prilikom pokušaja da napusti Ukrajinu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ocenio je kao posebno cinično to što je Medvedčuk koristio vojnu kamuflažu.

„Pokušao je da se tako preruši. Takav ratnik. Takav patriota. Pa, ako je Medvedčuk sam odabrao vojnu uniformu za sebe, onda potpada pod ratna pravila“, rekao je Zelenski.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov (SBU) potvrdio je sinoć da je Medvedčuk uhapšen.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana od početka vojne intervencije Rusije u Ukrajini i od tada mu se gubi trag.

Kijev Medvedčuka sumnjiči za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

U Ukrajini se smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva „ličnim prijateljem“, a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.