U trendu

Ko su naoružani vojnici koji bez oznaka patroliraju u blizini Bele kuće (video)

U blizini Bele kuće u Vašingtonu prethodnih dana bile su raspoređene i snage bezbednosti bez ikakvih identifikacionih oznaka. To je dodatno izazvalo nervozu i negodovanje demonstranata koji protestuju zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije naoružanih grupa bez indentifikacionih oznaka. RT prenosi da ni građanima, a ni novinarima nisu želi da kažu za koju državnu agenciju rade.

​Neki su na društvenim mrežama napisali i da im liče na naoružane „plaćenike“, a ne na zaposlene u vladi. Jedan stanovnik Vašingtona napisao je da se oseća kao da je glavni grad SAD „pod nekom vrstom vojne okupacije“.

​Objavljen je i snimak koji prikazuje naoružanu grupu muškaraca bez ikakvih identifikacionih oznaka koji stoje na straži u blizini Bele kuće.

​Neki od njih kako je preneo novinar portala „Mother Jones“ rekli su da su iz „odeljenja pravde“.

​Ispostavilo se da su neki od njih zatvorski policajci koje je Federalni biro za zatvorske službe poslao na zahtev generalnog tužioca Vilijama Bara, prenosi En-Bi-Si. I izjavi je navedeno da su službenici neoznačeni jer „služe široj misiji“.

Demonstranti koji protestuju zbog policijske brutalnosti zabrinuti su da ako bilo koji od neoznačenih policajaca povredi nekoga ili počini neko drugo krivično, neće postojati način da bude identifikovan.

Vašington međutim nije jedino mesto na kome se pojavila neoznačena policija. Na mrežama su se pojavile i fotografije iz Filadelfije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.