U trendu

Kome treba nova reklama „Najkija“?

VAŠINGTON – Odluka „Najkija“ da pokrene politički kontroverznu reklamnu kampanju, sa likom zvezde američkog fudbala Kolina Kapernika, možda kompaniji neće doneti očekivani profit, jer potrošačima je izgleda dosta mešanja politike u njihov izbor prilikom kupovine.

Kapernik je još 2016. godine pokrenuo akciju klečanja igrača tokom izvođenja američke himne pred početak utakmice, u znak protesta zbog policijske brutalnosti prema crncima.

Čim je „Najki“ krenuo sa novom reklamom, učesnici „političkih predstava“ na društvenim mrežama bacili su se na posao. Patike „Najki“ su spaljivane, logo firme je uklanjan sa čarapa, a krah kompanije najavljivao je i predsednik SAD.

Izgledalo je da Ameriku čeka još jedna runda opredeljivanja za neku od strana. Stvari se, međutim, ne odvijaju baš tako, piše Megan Mekardl, kolumnistknja „Vašington posta“.

Firma „Morning Konsalt“, koja se bavi istraživanjem tržišta je, odmah po pojavi Kapernikovog lika na bilbordima „Najkija“, obavila anketu čiji rezultati pokazuju da je reputacija kompanije zaista pretrpela udarac zbog svoje neprikriveno političke reklamne kampanje.

Anketa rađena na uzorku od 8.000 Amerikanaca pokazala je povoljan utisak o „Najkiju“ skoro prepolovljen – sa 69 na 35 odsto. Pored toga, procenat onih koji kažu da će najverovatnije kupiti neki proizvod kompanije pao je za 10 poena, sa 49 na 39 odsto.

To se moglo i očekivati jer političkom podrškom jednom delu polarizovanog društva svaka kompanija gubi kupce sa druge strane linije podela, ali računa da će joj se to isplatiti većom lojalnošću potrošača koji se slažu sa njenom porukom.

Ispostavilo se, međutim, da ovog puta odgovori nisu bili u skladu sa očekivanjima. Istina je da je procenat anketiranih republikanaca koji su rekli da najverovatnije neće bežati od kupovine patika „Najki“ pao sa 51 na 28 odsto, ali je isto tako pao i kod demokrata, doduše znatno manje – sa 57 na 52 odsto. Zainteresovanost za proizvode „Najkija“ pala i čak među crncima, sa 64 na 61 procenat, ali i kod mladih od 18 do 21 godine – ciljne grupa kompanije – za skoro 20 poena, sa 64 na 46 odsto.

Različite grupe u odgovorima navele su različite razloge, ali u svakom slučaju, nova kampanja „Najkija“ je izgleda situacija u kojoj svi gube.

Iako anketa nije kompletna slika američkog javnog mnjenja, a „Najki“ ukazuje na dobru onlajn prodaju pocetkom septembra, anketa pokazuje da bi kompanije trebalo dobro da razmisle pre nego što politikom pokušaju da „oboje“ ljudske odluke o tome šta da kupe.

U tekstu se navodi da, pošto je Amerika podeljena – geografski demografski i politički – sve više kompanija počelo je da iskorišćava političke identitete. Rezultat je svet u kome svaka odluka, čak i koju vrstu brze hrane trošimo, dobila politički aspekt.

Borba za principe je važna, ali Amerikancima je nakon takve borbe potreban prostor u kome mogu da se odmore i oporave, ne prolazeći kroz agoniju koja marka žvakaćih guma je politički najprivlačnija.

Kao što političke preprike koje traju 24 sata sedam dana u nedelji, troše snagu potrebnu za važnije borbe, komercijalizacija politike slabi poruku koja treba da se čuje. Za nekog ko pokušava da uveri svet u ispravnost onoga za šta se zalaže, povezivanje za reklamnom reklamom nije od pomoći. Zbog toga je anketa „Morning Konsalta“ ohrabrujući znak, konstatuje Mekardlova i dodaje da će kompanije možda to shvatiti i usmeriti se na pravljenje dobrih proizvoda, prepuštajući politiku političarima i glasačima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.