U trendu

Komesar Šinas u poseti ZBalkanu zbog ilegalne migracije

BRISEL – Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas boravi u zemljama Zapadnog Balkana zbog porasta broja ilegalnih graničnih prelaza „da bi bolje razumeo situaciju na terenu i istražio kako da je najbolje reši u duhu saradnje“, saopštila je EK.
Šinas je danas u Skoplju, a dolazi u Beograd u četvrtak, 6. oktobra, u Tiranu u petak 7. oktobra i Sarajevo u ponedeljak, 10. oktobra.

Posete potpredsednika dolaze uoči neformalnog Saveta za pravosuđe i unutrašnje poslove koji će se održati 14. oktobra, a pre kojeg će se komesarka Johanson sastati sa najugroženijim državama članicama EU.

S obzirom na to da broj neregularnih graničnih prelaza duž zapadnobalkanske migrantske rute nastavlja da raste, Šinas razgovara sa partnerima Zapadnog Balkana „kako bi bolje razumeo situaciju na terenu i istražio kako da je najbolje reši u duhu saradnje“, kaže Komisija.
Posle naglog porasta dolazaka, Komisija je u septembru 2022. odlučila da aktivira mrežu EU za spremnost za migracije i upravljanje krizama kako bi se povećala budnost u ovoj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar