U trendu

Komesarka: Božinović je šokiran snimkom sa granice

ZAGREB – Komesarka Evropske komisije Ilva Johanson izjavila je da joj je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao da je šokiran snimkom o nezakonitom postupanju prema migrantima na granici Hrvatske i BiH.

Rekla je da misli da je hrvatska vlada poslednji slučaj objavljenog snimka prihvatila kao veoma ozbiljno pitanje.

„Oni će odmah pokrenuti istragu. Ministar (Božinović) je šokiran. Mislim da rade stvari onako kako treba, s jasnim stavom da zaštita granica uvek treba da bude u skladu s vladavinom prava i osnovnim pravima“, izjavila komesarka za unutarnje poslove EK, prenela je Hina.

Ona je sinoć održala sastanke sa ministrom Božinovićem i grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitaraćijem, a povodom uznemirujućeg snimka nasilnog protjerivanja migranata na teritoriju Hrvatske, koji je objavljen u sredu uveče.

Snimak, napravljen pomoću dronova, pokazuju muškarce s fantomkama na licu i uniformama kakve nose pripadnici hrvatske policije kako proteruju ljude prema Bosni i Hercegovini.

Hina prenosi da je s druge strane, Johanson je izrazila nezadovoljstvo grčkom reakcijom na medijske izveštaje o nasilju na granicama te države.

„Moj razgovor s grčkim ministrom bio je drugačiji. Jasno sam dala do znanja da nećemo prihvatiti to da grčka vlada ne preduzima istrage oko ovih optužbi“, rekla je ona.

Kazala je da je potrebno štititi vanjske granice, ali da se pritom moraju očuvati evropske vrijednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.