U trendu

Komesarka: Šokantni izveštaju o nasilju nad migrantima

ZAGREB – Komesarka Evropske komisije za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas da je izuzetno zabrinuta zbog izveštaja o nasilju nad migrantima na spoljnim granicama EU i istakla da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja, ali i o zloupotrebi evropskih sredstava.

“Neki od tih izveštaja su šokantni. Izuzetno sam zabrinuta zbog toga i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja. Naravno da se mora provesti temena istraga o tome”, izjavila je Johanšon na konferenciji za novinare, prenela je Hina.

Ona je rekla da “ima uverljivih dokaza o zlouporabi evropskih sredstava”, koje EU daje članicama za upravljanje spoljnim granicama, Hrvatskoj i Grčkoj.

Najavila je da će večeras u Luksemburgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitaraćijem i hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.

“Ti izveštaji su vrlo štetni za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zlouporabe evropskih fondova. Stoga se o tome mora sprovesti istraga”, rekla je Johanson.

Dodala je da Evropska komisija nema dovoljno alata ni ovlašćenja u tim pitanjima, jer su spoljne granice u nadležnosti država članica.

“Upravo zato smo u predlogu novog pakta za migracije i azil predložili da istrage o ovakvim izveštajima postanu obavezne kao i uspostavljanje nezavisnih mehanizama za nadzor”, rekla je komesarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.