U trendu

Komisija UN o odgovornosti ruskih snaga za krsenje ljudskih

ŽENEVA – Komisija Ujedinjenih nacija ustanovila je da su ruske snage odgovorne za ogroman broj slučajeva kršenja ljudskih prava u prvim nedeljama rata u Ukrajini, uključujući napade na civile koji su, kako navode, potencijalni ratni zločini.

Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu je u izveštaju o događajima u četiri severne provincije ustanovila da su ruske snage neselektivno granatirale područja koja su pokušavale da zauzmu i “napale civile koji su pokušavali da pobegnu”, preneo je Rojters.

„Ruske oružane snage su odgovorne za ogromnu većinu identifikovanih kršenja ljudskih prava, uključujući ratne zločine. Ukrajinske snage su takođe počinile kršenja međunarodnog humanitarnog prava u nekim slučajevima, uključujući dva incidenta koja se kvalifikuju kao ratni zločini“, navodi Savet UN za ljudska prava u rezimeu izveštaja.

Izveštaj je pokrivao događaje u oblastima Kijeva, Černigova, Harkova i Sumija na severu Ukrajine krajem februara i marta, a nakon početka ruskog napada 24. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar