U trendu

Komisija utvrdila uzrok avionske nesreće u kojoj su poginuli otac i ćerka

BANJALUKA – Komisija je utvrdila uzrok pada aviona na aerodromu Urije-Prijedor poslednjeg dana decembra prošle godine, kada su poginuli dugogodišnji instruktor letenja i predsednik Planinarskog saveza Republike Srpske Ljubiša Aramanda (47) i njegova kćerka Andreja.

Prema izveštaju Komisije, glavni uzrok avionske nesreće je gubitak kontrole nad upravljanjem avionom na maloj visini i pad istog u kovit (spin) zbog sloma sile uzgona aviona (prekoračenje kritičnog napadnog ugla aviona) izazvanog greškom pilota u održavanju brzine i ugla penjanja tokom faza poletanja i penjanja, preneo je banjalučki Glas Srpske.

To se navodi u završnom izveštaju Komisije koja je sprovela istragu o uzroku pada aviona „Citabria“.

Navodi se da je celokupan postupak ispitivanja uzroka nesreće sproveden po međunarodnim standardima i procedurama (ICAO) te važećim propisima BiH.

„Nesreća se dogodila prilikom izvođenja panoramskog leta u rejonu aerodroma. Let se izvodio danju, po pravilima vizuelnog letenja (VFR) i po vizuelnim uslovima(VMC). U fazi penjanja nakon poletanja, na visini oko 40-50 metara, avion je iz ugla penjanja iznenada naglo skrenuo udesno. Nakon oštrog skretanja udesno, avion se nastavio prevrtati preko desnog krila, obarati nos prema zemlji, a potom je prešao u strmo, skoro vertikalno obrušavanje i do udara u zemlju ostvario okret od 270 stepeni. Avion je pod strmim, gotovo vertikalnim uglom i nešto leđnim položajem udario u zemlju, pri čemu su pilot aviona i putnik poginuli, a avion je potpuno uništen“, navedeno je, između ostalog, u usvojenom Izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.