U trendu

Komitski savez pozvao na protest ispred Vlade CG

PODGORICA – Patriotsko-komitski savez (PKS) Crne Gore pozvao je svoje pristalice da se danas okupe ispred Vlade Crne Gore, koja bi na sednici trebalo da razmatra izmene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i izmene Zakona o registru prebivališta i boravišta.

PKS, blizak najuticajnijoj opozicionoj DPS Mila Đukanovića, tvrdi da je reč o odlukama, veoma opasnim po „opstanak Crne Gore“.

Takođe, tvrde da vlada, mimo aktuelnog Zakona, ima nameru da, na lak i brz način, omogući sticanje državljanstva za oko 62.000 stranaca, većinom, kako navode, Rusa i Srba.

„Po našem Ustavu, onaj ko dobije tu mogućnost i odrekne se svog državljanstva, postaje crnogorski državljanin. To znači, da se automatski upisuje u birački spisak. Istovremeno, naši iseljenici, koji nemaju državljanstvo druge države, moraju u roku od godinu dana, ponovo da prijave prebivalište u Crnoj Gori, ukoliko ne uspeju da dođu, kao šsto nisu uspeli cele prošle godine zbog korone, oni se isto tako automatski brišu iz biračkog spiska“, saopšteno je iz ovog pokreta, prenela podgorička Pobjeda.

Tvrde i da je reč o, kako navode, „demografskom inžinjeringu“ uoči predstojećeg popisa stanovništva, a o čemu su, saopšteno je juče, upoznali više zapadnih i ambasada zemalja okruženja, osim Srbije.

Pošto nije dobio nijedan odgovor, iz tog saveza su poručili da će pismo ambasadama ponoviti.

U pozivu na protest još stoji:

„Stoga vas pozivamo da u 11 sati budete svi ispred Vlade Crne Gore! Da spasimo obraz Crne Gore, da ostavimo svojoj deci poruku: došsli smo i pobunili se! Dosta kalkulacija koliko čhe nas biti, šsta čhemo uraditi! Niko nas ne vodi, niko nije iza nas. Mi smo građani ove držzave koja je ugrožzena i ekonomski i identitetski i biološski! Dosta je čekanja. Otpor građanine“.

To neće biti prvi put da se komite okupljaju na protestima, na njihovom prošlom skupu intervenisala je pollicija, dok su poslanici DPS-a i drugih tradicionalnih partnera protestantima iz parlamenta iznosili kafu, čaj i sokove.

Tople napitke komitama je iznosio i bivši pemijer Duško Marković.

Komitski savez je osnovan u jesen prošle godine, neposredno nakon što je DPS Mila Đukanovića poražen na parlamentarnim izborima nakon 30 godina vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.