U trendu

Kompanija Amazon čuva podatke ukrajinske vlade

VAŠINGTON – Kompanija Amazon veb servisis (AVS) je pomogla ukrajinskim ministarstvima i privatnim kompanijama da prenesu više od 10 petabajta podataka u računarski oblak (cloud) nakon početka sukoba u Ukrajini.

„AVS će preneti i više od do sada prenetih 10 petabajta (10 miliona gigabajta) osnovnih podataka iz 27 ukrajinskih ministarstava, 18 univerziteta, najveće ukrajinske škole za daljinsko učenje K-12 (koja služi stotinama hiljada raseljene dece) i desetina preduzeća iz privatnog sektora. Trenutno postoji 61 migracija podataka ukrajinske vlade na AVS, a očekuje se da će ih biti još“, saopštila je kompanija Amazon, prenosi Ukrinform.

Migracija podataka je izraz koji podrazumeva proces premeštanja podataka iz jednog sistema ili logičke particije u drugi.

Pre sukoba sa Rusijom, ukrajinski zakon je nalagao da se se određeni državni podaci i odabrani podaci iz privatnog sektora čuvaju na serverima koji se fizički nalaze u Ukrajini.

Nedelju dana pre nego što je ruska vojska započela svoje akcije u Ukrajini parlament te zemlje je usvojio zakon kojim se dozvoljava premeštanje vladinih podataka i podataka privatnog sektora u računarski oblak.

Da bi to postiglo, ukrajinsko rukovodstvo je objavilo javni poziv za pomoć, a Amazon veb services (AVS) bio je među prvim organizacijama koje su se javile da pomognu.

Tri dana nakon početka sukoba stručnjaci AVS-a počeli su da prenose podatke na svoj robustan računarski i skladišni hardver.

„AVS je počastvovan što radi zajedno sa ukrajinskom vladom i drugim privatnim i javnim organizacijama kako bi pomogao narodu Ukrajine“, saopšteno je iz Amazona, navodi Ukrinform.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar