U trendu

Komšić: HDZ BiH se svrstao uz „počinoce genocida“

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić, predstavnik hrvatskog naroda, izjavio je danas, da čisto sumnja da će, kako je rekao, doći do dogovora o Izbornom zakonu BiH u postojećim okolnostima, kao i da se HDZ BiH svrstao na stranu onih koji su, kako tvrdi, počinili „genocid u Srebrenici“.

Komšić je to rekao za sarajevske medije posle razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom,

Palmer i predstavnica EU Angelina Ajhorc započeli su u Sarajevu drugi krug razgovora sa političkim liderima BiH o izmenama Izbornog zakona, a Komšić kaže da su pričali o svemu, ali da Palmer nije doneo nikakav papir, rešenje iako se, kaže, može iz razgovora zaključiti o čemu je reč.

„Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsedništva, isto tako državni dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati“, kazao je Komšić, preneo je portal Klix.

Dodao je i da se u razgovoru sa njim predstavnici SAD i EU ne dotiču priča o organizaciji izbornih jedinica, što je , kaže, izigravanje bilo kakvih reformi.

„Mi bismo tako samo protivnicima ove zemlje dali političku i pravnu osnovu za dalju podelu“, kazao je Komšić i dodao:

„Mi znamo politiku HDZ-a, njihovu identičnu poziciju sa SNSD-om, ovo je samo javni dokaz. Ovo je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože“.

Za nametnuti tzv. „Inckov zakon“ o zabrani i sankcionisanju negiranja Srebrenice, Komšić ponavlja da je reč o civilizacijskoj normi.

„Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Na žalost ili na sreću HDZ je juče ogolio svoju politiku te je svima sada jasno“, rekao je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.