U trendu

Komsic najavio ponovnu kandidaturu za Predsedništvo BiH

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da će se na izborima u oktobru kandidovati za još jedan mandat u državnom vrhu.

„Hoću, moram ići dalje, ne mogu sada stati“, rekao je Komšić za sarajevsk televiziju Fejs odgovarajući na pitanje hoće li se ponovo kandidovati.

Kako je dodao, u poslu kojim je odlučio da se bavi nema odustajanja pa „mora ići do kraja“, prenosi Hina.

Najavio je da će biti kandidat svoje stranke Demokratska fronta (DF) i da za sada ne zna hoće li uz njega biti još neka veća stranka.

Komšić je do sada tri puta bio izabran u Predsedništvo BiH kao kandidat iz reda Hrvata.

Izborni zakon BiH dopušta mogućnost dva uzastopna mandata u državnom vrhu i on u skladu s tim, ima pravo na ponovnu kandidaturu.

Upravo je njegov izbor u Predsedništvo BiH bio povod strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da insistiraju na izmenama izbornog zakona jer one tvrde da su ga izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati čije bi interese trebalo da predstavlja, podseća Hina.

Opšti izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar, a postojeći izborni zakon definiše da se u Predsedništvo BiH biraju po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH i jedan Srbin iz Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar