U trendu

Komšić o izjavi ruskog ambasadora Kalabuhova

SARAJEVO – Hrvatski član i aktuelni predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, reagovao je na izjavu ruskog ambasadora u Sarajevu Igora Kalabuhova, da će uslediti ruska reakcija ako BiH postane članica NATO.

„Najoštrije osuđujem pretnje koje je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini izneo komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članica NATO. Poruka ruskog ambasadora da će uslediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju, je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Komšić u izjavi za Fenu.

Komšić je rekao da odluka BiH da se pridruži Alijansi može biti jedino odluka institucija ove države, a nikako, kako navodi, povod za napad na BiH.

„Nama je poznata promena stava Ruske Federacije u pogledu odluka institucija BiH, koje je ranije Rusija poštovala, te da to u poslednjih nekoliko godina nije slučaj“, naveo je Komšić i dodao:

„Međutim, kao predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine dužan sam da s tim u vezi osudim i odbacim izrečene pretnje, koje nisu samo pretnje Bosni i Hercegovini, nego i pretnje po mir i stabilnost Zapadnog Balkana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.