U trendu

Komšić optužio Milanovića i Dodika da mrze islam

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, optužio je danas srpskog kolegu u Predsedništvu Milorada Dodika i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da mrze islam i islamski svet i da, kako tvrdi, oni muslimane doživljavao kao ljude drugog reda.

Komentarišući navodnu izjavu Milanovića „da se u Srebrenici nije dogodio genocid“ i današnju izjavu Dodika da muslimanska i hrišćanska zajednica nigde u svetu ne mogu da žive harmonično, Komšić kaže da se „suština odnosa Milanovića i Dodika, uključujući i njihovo tajno i polutajno sastajanje, kao i njihovo negiranje genocida u Srebrenici, svodi na Dodikovu rečenicu ‘da postojanje BiH ignoriše da u današnjem svetu hrišćanska i muslimanska populacija nigde ne mogu da žive harmonično, kao i to da Bosna i Hercegovina potvrđuje tu činjenicu da muslimanska i hrišćanska zajednica ne mogu da žive zajedno“.

„Iz te rečenice je provalio sav neofašizam i neonacizam sa kojim se obračunavamo već godinama“, rekao je Komšić, preneo je portal Radiosarajeva.

Kao drugu bitnu karakteristiku, kako je naveo, „međusobne ljubavi Dodika i Milanovića“, prema Komšiću je njihova „očigledna mržnja prema islamu i islamskom svetu“.

„Oni muslimane jednostavno doživljavaju kao ljude drugog reda. Međutim, Bosna i Hercegovina i njeni ljudi su ispratili mnoge fašiste u istoriji. Bosna i Hercegovina stoji i danas gde je uvek bila sa svim svojim narodima i religijama, i jedino je izvesno da će tako ostati i u budućnosti“, naveo je Komšić.

Milanović, koji je kopredsedavao nedavnim samitom Brdo-Brioni je sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom dočekivao lidere zemalja Zapadnog Balkana i tom prilikom se od trojice članova Predsedništva BiH samo sa Dodikom pozdravio srdačno i zagrlio ga. Sa Šefikom Džaferovićem se rukovao, kao i kratko, gotovo usputno, sa Komšićem.

Neprijateljstvo prema Milanoviću, Komšić i Bošnjaci koji se zalažu za unitarnu BiH iskazuju i zbog njegovog zalaganja za puno poštovanje Dejtonskog sporazuma u kojem, između ostalog, stoji da u BiH žive tri konstitutivna, ravnopravna naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Milanović se i danas našao na udaru sarajevskih medija i pojedinaca, ne samo bošnjačkih, zbog toga što je, kako je preneo sarajevski portal Klix, po povratku iz Jajca, juče bio na Dodikovom imanju, gde se zadržao gotovo tri sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar