U trendu

Komšić: Uprkos izazovima BiH opredeljena za EU

BRDO KOD KRANJA – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić pozvao je danas na samitu EU-ZB, koji je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, sve članice Evropske unije da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji treba svoju budućnost da vide u svojoj zemlji.

Komšić je rekao da BiH ostaje opredeljena za evropski put uprkos svim izazovima i, kako je naveo, različitim političkim uplivima trećih strana.

Od EU očekuje da ne odustaje od vlastitih vrednosti, principa i standarda u svim zemljama Zapadnog Balkana, jer bi, kaže, odustajanje od tih vrednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posledice i u samoj Evropskoj uniji.

Njemu je važno da se sa današnjeg samita pošalje poruka – da Zapadni Balkan treba da obavi tranziciju prema evropskim vrednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tom pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku.

Rekao je da pozdravlja ključnu ulogu Evropske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država Zapadnog Balkana sa spacijalizovanim regionalnim institucijama popout CEFTA, Veća za regionalnu saradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan.

„Smatram ovaj potez Evropske unije istorijskim, jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU, kapacitetima pomenutih regionalnih organizacija i projektovanih 30 milijardi evra u narednih sedam godina”, naveo je, između ostalog, Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.