U trendu

Komšmić i Džaferović sastali se sa Šmitom

BLED – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se u sredu sa predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom tokom Strateškog foruma u Bledu, a razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u toj zemlji, sa fokusom na, kako je navedeno blokadu institucija Bosne i Hercegovine.

„Po dejtonskom ustavu, postoje brojne mogućnosti za bojkote i blokade u funkcioniranju institucija. I zato postoji visoki predstavnik koji će pomoći da se ne koriste bojkoti i blokade institucija Bosne i Hercegovine, da se, dakle, ne zloupotrebljava dejtonski ustav“, naveo je Džaferović, prenosi Klix.ba.

On tvrdi da se protivnici i zalažu da visoki predstavnik ode kako ne bi imao ko da reaguje na njihove bojkote i blokade koje znače, prema njegovom mišljenju, potpuno ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komšić je na pitanje o konstitutivnim narodima kazao da konstitutivnost u ustavima ima korene u Sovjetskom savezu, i da to nije večna kategorija.

„Vi možete biti multikulturalno društvo i multietničko bez konstitutivnosti. Bivša država je to po automatizmu preuzela od Sovjeta. To je tada čuvalo BiH. Važno je zaštiti prava pojedinaca i zaštitili ste sve što je važno u jednom društvu“, izjavio je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.