U trendu

Komunistička partija Kine kritikovala američku demokratiju

PEKING – Komunistička partija Kine danas je oštro kritikovala američku demokratiju i globalni samit o demokratiji, čiji je domaćin sledeće nedelje američki predsednik DŽozef Bajden.

Partijski zvaničnici su se pitali kako polarizovana zemlja, koja se nemarno odnosila prema kovid-19, može da drži predavanja drugima i rekli da su napori da se drugi primoraju da kopiraju zapadni demokratski model osuđeni na propast, preneo je AP.

Tian Peijan, zamenik direktora Kancelarije za istraživanje politike Komunističke partije Kine, rekao je da je pandemija razotkrila nedostatke u američkom sistemu.

On je za veliki broj preminulih od kovid-19 u SAD okrivio političke sporove i podeljenu vladu od najvišeg do najnižeg nivoa.

„Takva demokratija ne donosi biračima sreću već katastrofu“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Ni Kina ni Rusija nisu među oko 110 vlada koje su pozvane na Bajdenov dvodnevni virtuelni „Samit za demokratiju“, koji počinje u četvrtak.

Učešće Tajvana dodatno je razbesnelo Peking.

Odnosi SAD i Kine ostali su zategnuti uprkos virtuelnom samitu između Bajdena i predsednika Kine Si Đinpinga prošlog meseca.

Američki predsednik je više puta pozivao SAD i njihove saveznike da pokažu da demokratije mogu ponuditi čovečanstvu bolji put ka napretku od autokratija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar