U trendu

Komunistička partija Kine osudila kult novca i korupciju

PEKING – Kineska vladajuća Komunistička partija osudila je „kult novca“, „ekstremni individualizam“ i korupciju koja se pojavila u prethodne četiri decenije otkako se zemlja otvorila, pozivajući da liderstvo stranke na moralnu disciplinu, u rezoluciji objavljenoj danas.

Rezolucija o partijskim „dostignućima i istorijskim iskustvima“ od osnivanja pre 100 godina je usvojena na kraju četvrtog dana sednice, iza zatvorenih vrata Centalnog komiteta, preneo je Rojters.

Dok novi dokument obavezuje da će nastaviti sa politikom „reforme i otvaranja“, u njemu se navodi da su se od osnivanja pojavili „pogrešni trendovi razmišljanja, kao što su obožavanje novca, hedonizam i ekstremni individualizam“.

Stranka je takođe uočila slabljenje svog rukovodstva i „koruptivne prakse“ u eri reformi, dodaje se se.

Jača vladavina, snažniji ideološki rad i veće kulturološko samopouzdanje može da pomogne u rešavanju problema, navodi se, uz ocenu da je u eri predsednika Sija Đinpinga rešeno mnogo starih problema.

Si je pozvao na postizanje „zajedničkog prosperiteta“, tražeći da se smanji jaz po pitanju materijalnog bogatstva.

Pokrenuo je orgomnu kampanju protiv korupcije, kažnjavajući više od milion zvaničnika, od niskorangiranih kadrova do potencijalnih rivala za najviše rukovodstvo partije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.