Konačni rezultat izbora u Izraelu: Netanjahu nema većinu

Konačni rezultat prebrojavanja glasova s parlamentarnih izbora u Izraelu, održanih u ponedeljak, potvrdio je da premijer Benjamin Netanjahu nema većinu od 61 poslanika u parlamentu, Knesetu sa 120 poslanika.

To su bili treći izbori za manje od godinu dana, ali ni sada nema znaka da će biti prevazidjen politički zastoj u Izraelu jer ni sada, kao ni na prethodnim izborima u aprilu i septembru nije bilo jasnog pobednika i nova vlada nije obrazovana.

Netanjahuova konzervativna partija Likud zatražila je danas da se ponovo prebroje glasovi i provere zapisnici sa svih glasačkih mesta.

Likud je sam osvojio 36 poslanička mandata, a sa svojim saveznicima – verskim i desničarskim strankama, ukupno 58 mesta, tri manje nego što je potrebno za obrazovanje nove vlade.

Savez partija centra „Plavo i belo“, glavnog Netanjahuovog rivala Benija Ganca, ima 33 poslanika, a treći po snazi je savez partija u kojima većinu čine izraelski Arapi sa 15 mandata.

„U demokratskoj zemlji izborni rezultati i odluka glasača se moraju poštovati“, rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

Konačni rezultat će biti proglašen zvaničnim tek idućeg utorka, kada se prebroje glasovi sa šest glasačkih mesta gde je bilo nepravilnosti i teškoća.

Medjutim, ne očekuje se da tih 5.500 glasova može da donese promenu.

Na izborima je odziv glasača bio visok, 71,46 procenata od 6,4 miliona Izraelaca s pravom glasa.

Učestvovalo je 30 partija ali je u sastav novog parlamenta ušlo samo osam, najmanje u istoriji Izraela.

Centralna izborna komisija saopštila je da je dodatno proverala 700 od ukupno 10.000 biračkih mesta jer je bilo izmedju ostalog 877 pokušaja da se glasa dva puta na različitim mestima.

Netanjahuov Likud ima sada tri poslanika više nego na aprilskim izborima, a Plavo i belo isti broj.

Čini se da će se politička neizvesnost u Izraelu nastaviti pred sudjenje Netnjahuu za korupciju koje počinje 17. marta.

Bivši ministar odbrane Avigdor Liberman, vodja nacionalističke stranke „Izrael naš dom“, koji se sa svojih sedam poslanika smatrao ključnim za obrazovanje vlade, najavio je da će podržati predlog zakona Gancovog saveza, Zajedničke liste i levičarskih partija kojim bi se Netanjahuu zabranilo da obrazuje vladu zbog sudskog procesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.