U trendu

Konašenkov: UKR priprema provokacije s monitiranim snimcima

MOSKVA – Služba bezbednosti Ukrajine priprema i već realizuje provokacije sa montiranim snimcima o navodnim masovnim žrtvama među civilima, tvrdi portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je cilj da se Rusija optuži „za navodne neselektivne i nesrazmerne napade“ kako bi se zastrašili civili i kako bi se to prikazalo na zapadnim televizijama.

On je rekao da Oružane snage Rusije ne izvode udare na gradove Ukrajine i da ne postoji pretnja po civile.

„Skrećemo pažnju medijima da Služba bezbednosti Ukrajine priprema i već realizuje provokacije po poznatim modelima ‘Belih šlemova’. U ukrajinskim gradovima su montirani snimci sa navodnim masovnim žrtvama među civilnim stanovništvom Ukrajine. Pripremljeni snimci se šire preko kontrolisanih Telegram kanala i društvenih mreža“, naveo je Konašenkov.

Kako je dodao, trenutno grupe vojnika samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike vode borbe.

„Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da granatiraju mirne gradove Donbasa. Ima žrtava među civilnim stanovništvom Donjecke i Luganske Narodne Republike. Oružane snage Rusije ne izvode nikakve raketne, vazdušne ili artiljerijske napade na ukrajinske gradove. Vojnici granične službe Ukrajine nisu pružili otpor ruskim jedinicama“, rekao je Konašenkov.

Kako je dodao, pomoću visoko preciznog oružja ruskih Oružanih snaga onesposobljava se samo vojna infrastruktura – objekti PVO, vojni aerodromi, avijacija Oružanih snaga Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.

On je istakao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.