U trendu

Konflikt u Ukrajini pred velikom eskalacijom?

Zamenik šefa posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja nadzire prekid vatre u istočnoj Ukrajini Aleksandar Hag tvrdi da je konflikt na ivici velike eskalacije.

Posmatrači iz OEBS izvestili su o 7.000 narušavanja primirja nedeljno duž 500 kilometara linije konflikta u istočnoj Ukrajini. Hag je za „Glas Amerike“ izjavio da je to samo početak.

„Zaista, poslednje tri nedelje bile su najnasilnije koje smo ikad registrovali, ne samo uz upotrebu ličnog lako naoružavanja, već i teškog oružja koje ne samo da je korišćeno iz velike blizine, već koje nije smelo da bude pozicioniramo tamo gde je“, rekao je on.

„Glas Amerike“ navodi da je teško naoružanje trebalo da bude povučeno u skladu sa Sporazumom o primiriju iz Minska iz 2015. godine, ali posmatrači OEBS su saopštili da se oružuje, uključujući višecevne bacače raketa „Grad“, koristi u naseljenim civilnim oblastima.

„Vidimo oružje u oblastima u kojima ne bi trebalo da bude, ali ne možemo da ih dalje identifikujemo pošto nemamo direktan pristup. Često ih samo čujemo, ali ne i vidimo. Činjenica je da obe strane nisu uradile ono što su obećale da će uraditi“, rekao je Hag.

Navodi se da civili plaćaju cenu manjka bezbednosti. Porodice su razdvojene, a zajednica podeljena. U kriznim žarištima poput Donjetska i Horlivke, humanitarna situacije se pogoršava sa primicanjem zime.

„Život u bezbednosnoj zoni, koja je trebalo da bude zona lišena opasnosti, bez rizika, sada se pretvorio u život u oblasti koja je verovatno najrizičnija i najopasnija oblast u Ukrajini. Civili pate zbog nedostatka komunalnih usluga, nema struje, gasa ni vode“, rekao je Hag.

„Glas Amerike“ navodi da su posmatrači OEBS bili izloženi napadu nekoliko puta. Hag kaže da je od ključne važnosti da obe strane poštuju Sporazum iz Minska i da dozvole posmatračima da potvrde povlačenje oružja, pre nego što talas nasilja ne izazove veći konflikt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)