U trendu

Kongres SAD potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima

Članovi Kongresa SAD potvrdili su jutros pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima nakon što su odbacili sve prigovore na glasanja elektora po saveznim državama.

Posle duge noći, obeležene upadom pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres i četvoročasovnom okupacijom zgrade tokom koje su poginule četiri osobe, Bajdenova pobeda na novembarskim izborima je i zvanično potvrdjena, javio je Asošiejted pres.

Kongres SAD je sinoć počeo zajedničko zasedanje Predstavničkog doma i Senata na kojem su objavljivani glasovi elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Bajdena ili Trampa, već su birali elektore koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su tada objavili da je Bajden dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova, kako je projektovano i četiri dana posle izbora.

Na noćašnjem posebnom zasedanju, članovi Kongresa su imali mogućnost da ulože prigovor na rezultat glasanja elektora u svakoj saveznoj državi.

Iako su brojni republikanci najavili da će uložiti prigovore za šest saveznih država, mnogi su od toga odustali posle nasilja, a prigovori su podneti samo na rezultat glasanja elektora u Arizoni i Pensilvaniji.

Predstavnički dom i Senat su potom na odvojenim sednicama debatovali o tim prigovorima i glasali o njima, odbacivši oba.

Posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, Bajdenu je pripalo 306 elektorskih glasova, čime je njegova pobeda i zvanično potvrdjena. Za Trampa su glasala 232 elektora.

Bajden treba da stupi na dužnost predsednika 20. januara.

Potpredsednik SAD Majk Pens, koji je predsedavao zajedničkom zasedanju Kongresa, suprotstavio se sinoć svom šefu Trampu, rekavši da nema ovlašćenje da odbacuje glasove elektora, što je odlazeći predsednik od njega tražio.

Nekoliko minuta pre početka zajedničkog zasedanja oba doma Kongresa SAD, Pens je naveo da ga „zakletva da brani Ustav SAD sprečava da jednostrano odlučuje koji glasovi elektora treba da budu računati, a koji ne“.

Zasedanje Kongresa je sinoć prekinuto nakon što su Trampove pristalice upale u zgradu parlamenta posle protesta zbog rezultata izbora, za koje odlazeći predsednik SAD i dalje tvrdi da su pokradeni.

Policija je Trampove pristalice izbacila iz kompleksa Kongresa posle četiri sata, a zasedanje je nastavljeno noćas oko 2.00.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.