U trendu

Kongres sudski poziva još šest Trampovih saradnika

VAŠINGTON – Dalje proširujući svoju istragu, komitet Donjeg doma Kongresa SAD, koji istražuje nerede na Kapitolu 6. januara, izdao je sudske pozive za još šest saradnika bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji su bili blisko uključeni u njegove napore da poništi izborni poraz 2020. godine.

Predsedavajući istražnog komiteta Predstavničkog doma, Beni Tompson naveo je u saopštenju od ponedeljka da se zahteva svedočenje i dokumenta od bivših zvaničnika Trampove kampanje i drugih koji su učestvovali u „kriznom štabu“ uoči opsade Kapitola i na izradi strategije kako da se zaustavi potvrda pobede predsednika Džozefa Bajdena, prenosi AP.

Tompson je rekao da su sudski pozvani Trampov menadžer kampanje Bil Stepijen, viši savetnik kampanje Džejson Miler, nacionalna izvršna pomoćnica u kampanji Anđela Mekkalum; advokat koji je savetovao bivšeg predsednika Džon Istman, bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin, koji je razgovarao sa Trampom uoči pobune; i Bernard Kerik, za koga komitet kaže da je platio hotelske sobe koje su služile kao komandni centri uoči 6. januara.

„U danima pre napada 6. januara, najbliži saveznici i savetnici bivšeg predsednika pokrenuli su kampanju dezinformacija o izborima i planirali načine da se zaustavi prebrojavanje glasova na elektorskom kolegijumu. Istražni komitet mora da utvrdi svaki detalj o njihovim naporima da ponište izbore, uključujući i s kim su razgovarali u Beloj kući i u Kongresu, kakve su veze imali sa skupovima koji su eskalirali u nerede i ko je sve to platio“, rekao je Tompson.

Sudski pozivi dolaze nakon što je veće već zatražilo dokumente i svedočenja od nekoliko drugih Trampovih savetnika, nekih koji su sarađivali, i nekih koji su to odbili.

Predstavnički dom je prošlog meseca izglasao da je Stiv Benon, dugogodišnji politički saradnik i savetnik bivšeg predsednika Donalda Trampa, kriv za nepoštovanje Kongresa nakon što je odbio da se povinuje sudskom pozivu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.