Kongres: Večeras optužnica protiv Trampa u Senatu

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa zvanično će danas predati Senatu dokument sa optužnicom protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa koji se tereti da je podsticao pobunu svojih pristalica koje su, pocetkom januara, upale u Kapitol.

Devetoro demokrata iz Predstavničkog doma, koji će služiti kao tužioci, proći će kroz zgradu, u kojoj su se stotine Trampovih pristalica nedavno borile sa policijom, u 19.00 (01.00 po srednjeevropskom vremenu), noseći dokument sa optužnicom Senatu, javio je Glas Amerike (VOA).

Slična, formalna ceremonija prenošenja optužnice iz donjeg u gornji dom Kongresa je obavljena prošlog januara, za vreme prvog procesa o opozivu Trampa.

Suđenje u Senatu treba da počne 8. februara, pošto su se demokrate i republikanci dogovorili da proces, na kratko, odlože kako bi se članovima Predstavničkog doma koji će imati ulogu tužilaca, i timu za Trampovu odbranu, dalo vreme da se pripreme.

Dodatno vreme ce, takođe, omogućiti Senatu da potvrdi neke od kandidata predsednika Džoa Bajdena za pozicije u njegovom kabinetu.

Da bi se Tramp osudio potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, a s obzirom na to da je to telo politički potpuno podeljeno, sa 50 republikanaca i 50 demokrata, 17 republikanaca bi moralo da se okrene protiv Trampa za presudu „kriv“, pod uslovom da sve demokrate, kao blok, glasaju protiv bivšeg predsednika, navodi VOA.

Ukoliko bude osuđen, održalo bi se odvojeno glasanje u kojem je potrebna prosta većina da se Trampu zabrani da se ikada ponovo kandiduje za položaj na federalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.