U trendu

Kongresmen: Sramota sto novinari USAGM nisu evakuisani

VAŠINGTON – Republikanski kongresmen Majkl Mekol ocenio je da je „sramota“ što je američka vlada propustila da iz Avganistana evakuiše novinare Agencije za globalne medije (USAGM), pod kojom su i Glas Amerike i Radio Azadi.

„Sramotno je da Stejt department tvrdi kako je evakuisao svoje zaposlene, kada su u stvarnosti propustili da evakuišu stotine novinara USAGM i članove njihovih porodica“, saopštio je Mekol, koji je i član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa.

On je rekao za Glas Amerike da je u Avganistanu ostalo 500 zaposlenih u Agenciji za globalne medije i članova njihovih porodica, a da je većina dobila uveravanja Bajdenove administracije da će biti evakuisani.

Američka vojska povukla se iz Avganistana 31. avgusta, i sa masovnim evakuacijama je završeno u ponoć, pred istek roka. USAGM još nije komentarisala ovu situaciju.

Republikanci u Odboru za spoljne poslove rekli su za Glas Amerike da vrše pritisak na administraciju da obezbedi bezbedan polazak zaposlenih u Agenciji za globalne medije, ali da ne znaju kako će se to desiti sada kada je američka vojska otišla.

Oni koji se zalažu za evakuaciju privatnim čarter letovima kažu da postoji još jedan problem – kako novinare bezbedno dovesti do aerodroma.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kazao je da se „ulažu veliki napori da se novinari što pre i bezbedno evakuišu“.

Članovi Kongresa su ranije u pismu Bajdenu upozorili da je u Avganistnu i dalje oko 500 zaposlenih u USAGM i njihovih porodica, te apelovali da se obezbedi njihova evakuacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.