U trendu

Konjkov: Mišustin tehnički premijer, s jasnim zadacima

MOSKVA – Direktor Federalne poreske službe Rusije, Mihail Mišustin, pozvan je na mesto predsednika vlade kao „tehnički“ premijer, kako bi izradio Ustavne amandmane i realizovao nacionalne projekte, a ne za ispoljavanje političkih ambicija, smatra politički analitičar Aleksandar Konjkov.

„Mislim da Mišustin uopšte može postati svojevrstan ‘tehnički’ premijer, što je kategorija koja je bila poznata u prva dva mandata predsednika Putina, odnosno takav premijer tipa (Mihaila) Fratkova ili (Viktora) Zupkova. Premijer koji nema političke ambicije, ali istovremeno ima konkretan, jasan zadatak, na čijoj će realizaciji raditi“, objasnio je Konjkov za Sputnjik.

Među zadacima koji bi Mišustinu i novoj vladi trebalo da budu povereni, Konjkov je izdvojio dostizanje nacionalnih ciljeva i realizovanje nacionalnih projekata, kao i razvoj, razmatranje i usvajanje izmena na Ustav Rusije, koje je Putin predložio u obraćanju pred Saveznom skupštinom.

Prema njegovim rečima, upravo ove izmene Ustava ukazuju na „privremeni“ karakter nove vlade.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je 15. januara obavestio Putina da vlada podnosi ostavku, a potom je Kremlj saopštio da je predsednik Rusije za novog premijera predložio Mihaila Mišustina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.