U trendu

Konstruktivni odnosi sa Rusijom u interesu Amerike

Odlazeći američki predsednik Barak Obama poručio je danas da je u interesu Amerike da ima „konstruktivne“ veze sa Rusijom, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do „neprijateljskog duha“ kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije.

„Mislim da je u interesu Amerike i u interesu sveta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. To je bio moj pristup tokom celog mog predsedavanja“, rekao je Obama na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare dva dana pre odlaska iz Bele kuće, prenosi AFP.

Obama je, međutim, dodao da kada je Putin započeo svoj drugi mandant kao ruski predsednik 2012. godine „eskalirajuća antiamerička retorika“ dovela je do „neprijateljskog duha“ koji je „ovaj odnos učnio još težim“.

Pravda zadovoljena u slučaju Čelsi Mening

Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je danas povodom svoje odluke da pomiluje transrodnog vojnika Čelsi Mening, osuđenog za špijunažu, da je on odslužio svoju kaznu.

„Budimo jasni, Čelsi Mening je odslužio tešku zatvorsku kaznu“, rekao je Obama na poslednjoj konferenciji za novinare, prenosi AFP.

On je rekao da je ta 35-godišnja kazna bila „neadekvatna“ u odnosu na to što su optuženi za slična dela dobili.

„Osećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena“, rekao je Obama.

Obama je doneo tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bela kuća.

Mening (28), čije je pravo ime Bredli, osuđen je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks, a prema odluci predsednika Obame, iz zatvora će izaći u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar