U trendu

Kontra mere: Moskva otkazala pregovore sa Amerikom

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da nakon američke odluke o novim sankcijama Rusiji nema osnova za nastavljanje dijaloga o mogućnosti obnavljanja rusko-američkih odnosa.

Prema njegovim rečima, u narednim danima je bilo planirano „nastavljanje bilateralnih konsultacija o problemima koji su se nakupili u rusko-američkim odnosima, o traganju za načinima da se izađe iz krajnje složene situacije u koju je američka strana dobvela partnerstvo i saradnju s Rusijom“.

„Posle jučerašnje odluke o sankcijama situacija je takva da nema osnova za novu rundu takvog dijaloga, utoliko pre što nema ni sadržaja za njega pošto Vašington, kao što nije predlagao, tako i ne predlaže ništa konkretno u ovoj oblasti“, rekao je Rjabkov.

Diplomata je naveo da SAD i dalje ne vraćaju „rusku diplomatsku imovinu koja je oduzeta u decembru prošle godine“.

Rjabkov je 19. juna izjavio da će tokom razgovora sa zamenikom američkog državnog sekretara Tomasom Šenenom, koji je bio planiran za ovu sedmicu, razgovarati o pitanju vračanja ruske diplomatske imovine u SAD.

Ministarstvo finansija SAD proširilo je sankcije građanima i organizacijama u Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Spisak je proširen za 38 privatnih lica i organizacija.

(Sputnjik)

Ribjakov otkazao sastanak sa Šenonom zbog sankcija Rusiji

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Ribjakov otkazao je danas razgovore sa zamenikom državnog sekretara SAD Tomasom Šenonom nakon što su SAD uvele nove sankcije Rusiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Ribjakov je naveo da „situacija nije pogodna da bi se ovaj dijalog održao“ i uputio kritike na račun SAD zato što „nisu ponudile, niti nude bilo šta konkretno“ o čemu se može razgovarati, prenosi AP.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa objavila je u utorak da je uvela sankcije za 38 ruskih pojedinaca i firmi zbog ruskih aktivnosti u Ukrajini.

Kako je agencija prethodno prenela, zvanični Kremlj izrazio je žaljenje zbog uvođenja sankcija i upozorio mogućom odmazdom.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je danas da taj potez SAD nije bio konstruktivan i dodao da „se različite opcje razmatraju na stručnom nivou“.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je prethodno da su sankcije osmišljene sa ciljem da „održe pritisak na Rusiju kako bi delovala u pravcu diplomatskog rešenja“.

Odnosi između Rusije i SAD ostaju napeti uprkos tome što Bela kuća namerava da zakaže sastanak američkog predsednika sa Putinom na marginama sastanka Grupe 20 koji se održava sledećeg meseca.

Peskov je potvrdio mogućnost takvog sastanka, ali je naveo da nikakvih priprema za to još nije bilo, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar