U trendu

Kortunov: Deo oruzja poslatog Kijevu zavrsi na crnom tržistu

MOSKVA – Deo oružja koje zapadne zemlje šalju Ukrajini mogao bi da završi na crnom tržištu Bliskog istoka, Balkana i drugih regiona gde postoje ogromne mogućnosti za njegovu upotrebu, kao i u rukama samozvanih milicija koje vlasti ne mogu da kontrolišu, izjavio je generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

On je kazao je TAS S da je teško reći koliki se udeo zapadne vojne opreme, prvobitno upućene Ukrajini, pojavio na crnom tržištu, jer je usred neprijateljstava teško voditi evidenciju o svakom komadu oružju, svakom raketnom sistemu i svakoj haubici.

„Ukrajina je i ranije bila zemlja u kojoj je cvetala korupcija, tako da je lako pretpostaviti da pojedino oružje nikada ni ne stigne na liniju fronta i da čitave serije završe na sivom ili crnom tržištu“, istakao je Kortunov.

On je naveo da je Bliski istok jedno od značajnih tržišta za različite vrste sistema naoružanja, kao i da je na Balkanu stopa kriminala visoka.

„Neki jednostavniji sistemi mogu se dobro prodavati na Balkanu“, kazao je Kortunov.

Prema njegovim rečima, pojedini komadi mogu stići do južne Azije i severne Afrike.

„Lista destinacija može biti prilično raznolika, ali pre svega ovo oružje se nudi i prodaje kupcima u susedstvu, gde je isporuka najlakša“, istakao je Kortunov.

Naveo je da situacija varira u zavisnosti od različitih sistema naoružanja.

Malokalibarsko oružje se lakše krade i lakše prodaje i tržište za njega je veliko, dok složenije naoružanje, poput savremenih haubica i višestrukih raketnih sistema ima manje šanse da se pojavi na crnom tržištu, objasnio je Kortunov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar