U trendu

Košarac: Poziv institucijama BiH da slede Dodikovu politiku

SARAJEVO/BANJALUKA – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izrazio je ponovnu podršku inicijativi Otvoreni Balkan, koja predstavlja šansu za prosperitet na Zapadnom Balkanu i stabilan osnov za privlačenje investicija, veći ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti u regionu.

Košarac je podsetio da je pristupanje BiH regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan razmatrano na sednici Predsedništva BiH na predlog srpskog člana Milorada Dodika, ali da je ovaj proces blokiran zbog nedostatka volje političkih predstavnika iz Federacije BiH.

„Sledeći političko opredeljenje srpskog člana Predsedništva BiH Dodika i njegovu podršku Otvorenom Balkanu, u predstojećem periodu ćemo intenzivirati kontakte sa ministrima energetike, poljoprivrede, trgovine i turizma Srbije, kao države koja je pokretač ove regionalne inicijative“, rekao je Košarac, prenela je Srna.

Istakao je da su sastanci sa ministrima iz Srbije primarni koraci koje će preduzeti u cilju dobijanja dodatnih informacija i konkretnih detalja u vezi sa pristupanjem ovoj inicijativi.

On je najavio da će, nakon kontakata sa nadležnim ministrima Srbije, razgovarati i sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije, koje su takođe članice inicijative Otvoreni Balkan.

Ministar Košarac je ocenio da je pristupanje ovoj inicijativi odlična prilika za domaći privredni sektor, budući da će omogućiti olakšanu trgovinu robama i uslugama, dodatni razvoj spoljnotrgovinskog prometa i slobodno kretanje ljudi i kapitala između zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

„Nerazumno je i neprihvatljivo to što se političko Sarajevo protivi ovoj inicijativi i to iz isključivo politikantskih razloga. Domaći privrednici su žrtve takve politike i trpe najveće posledice“, upozorio je Košarac.

On je podsetio da su institucije Republike Srpske potvrdile svoje opredeljenje pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan.

„Očekujem da će u tom smislu biti poštovani i uvaženi napori institucija Republike Srpske. Pozivam institucije na nivou BiH da slede politiku srpskog člana Predsedništva BiH Dodika i da u interesu domaćeg privrednog sektora daju podršku inicijativi Otvoreni Balkan“, istakao je Košarac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.