Kraj „2G“pravila u Austriji, ali ne i u Beču

BEČ – U Austriji od ponoći usledilo je novo popuštanje epidemioloških mera, kojim se sa « 2G » pravila prešlo na « 3G », čime su i nevakcinisani posle više meseci dobili pristup ugostiteljskim objektima, hotelima, i mnogim drugim oblastima, ali ne i u Beču.

Nedelju dana nakon što je „2G“ pravilo ukinuto za prodavnice i uslužne delatnosti, sada je ono ukinuto i za ugostiteljstvo, turizam i druge oblasti.

Svuda tamo gde je do sada važilo 2G pravilo, a to znači da su pristup imali samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid19, prešlo se na 3G, pa se za pristup ponovo prihvata i negativan PCR ili antigenski test.

To važi i za putovanje autobusima, brodovima, za pristup sportskim terenima, zabavnim sadržajima kao što su bazeni ili zoološki vrtovi.
Međutim, to važi u osam od devet pokrajina, pošto Beč, kao I kod ranijih odluka austrijske vlade o popuštanju mera, ostaje pri strožijem režimu.

U Beču ostaje do daljeg na snazi “2G” pravilo u ugostiteljstvu.

U „škakljivim“ oblastima, kao što su domovi za stare i negu, ali i bolnice za posetioce ostaje, širom Austrije, u primeni „2G plus“ pravilo, a to znači da pristup imaju samo vakcinisani i izlečeni, uz negativan test.

Od ponedeljka stupa na snagu i izmena režima za ulazak u Austriju.

Naime, od 21.februara primenjivaće se “3G“ pravilo, pa će i nevakcinisani, uz negativan test moći ući u Austriju.

Sledeći korak popuštanja mera uslediće 5.marta, kada će u celoj Austriji, izuzev Beča, biti ukinuta sva ograničenja pristupa i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, pa će ponovo moći da otvori i noćna gastronomija.

Samo će ostati na snazi obaveza nošenja FFP2 maski u javnom prevozu, supermarketima, apotekama, bankama, poštama, kao i u bolnicama i domovima za stare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.