U trendu

Kraljica Elizabeta II i princ Filip bili su rođaci

Nakon smrti princa Filipa britanski mediji pišu brojne detalje o njegovoj biografiji i braku s kraljicom Elizabetom. Jedan od najbizarnijih svakako je činjenica da su kraljica Elizabeta i princ Filip bili rođaci u četvrtom kolenu, prenose mediji

Kraljica Elizabeta je potomak kraljice Viktorije preko očeve strane. Viktorija je kao engleska monarhinja od 1876. do 1901. godine imala devetoro dece, četiri sina i pet kćeri. Kad je kraljica Viktorija umrla, njen najstariji princ Edvard seo je na presto 1901. godine, pre nego što ga je 1910. nasledio njegov drugi najstariji sin Džordž, koji je kraljičin deda.

Nakon Džordža Petog na presto dolazi kraljičin stric Edvard koji je ubrzo abdicirao pa je kruna pripala kraljičinom ocu, koji je uzeo ime Džordž VI.

S druge strane, princ Filip, koji je rođen 10. juna 1921. na grčkom otoku Krfu kao dete grčko-danskog princa Endrua i princeze Alise od Batenberga, Viktorijin je potomak s majčine strane.

Princeza Alis, kći kraljice Viktorije, udala se za Ludviga IV., Velikog vojvodu Hesena, i zajedno su dobili sedmoro dece, uključujući i njihovo najstarije dete Viktoriju, koja će se kasnije udati za rođaka svog oca, princa Luisa od Batenberga, 1884. godine. Viktorija i princ Luis dobili su svoje prvo dete, princezu Alis od Batenberga, koja je majka princa Filipa.

Princeza Alis od Batenberga na kraju se udala za grčkog i danskog princa Endrua 1903. godine, da bi kasnije rodila petoro dece, uključujući Filipa, najmlađe dete i sina jedinca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar