U trendu

Kraljica Elizabeta neće prisustvovati otvaranju Parlamenta

LONDON – U tradicionalnom ambijentu Doma lordova, kraljica Elizabeta neće prisustvovati državnom otvaranju Parlamenta, a Čarls, princ od Velsa prvi put će čitati kraljičin govor u prisustvu sina Vilijama.

Kako prenosi Skaj njuz, britanska nacija će danas dobiti uvid u kraljevsku budućnost.

Kraljica Elizabeta je samo dva puta propustila državno otvaranje Parlamenta, kada je bila trudna sa princom Endrjuom i princom Edvardom.

Sada, 59 godina nakon što poslednji put nije mogla da prisustvuje ceremoniji otvaranja Parlamenta, ona je zatražila od svojih naslednika da zauzmu njeno mesto, barem za ovu godinu.

Kako se navodi, po zakonu, mogla je da preda ovu dužnost bilo kome od „državnih savetnika“.

To uključuje supružnika, pokojnog vojvodu od Edinburga, i sledeće četiri osobe u redu sukcesije koje su starije od 21 godine, a to su trenutno princ od Velsa, vojvoda od Kembridža, vojvoda od Saseksa i vojvoda od Jorka.

Odsustvo kraljice Elizabete, kako navodi Skaj njuz, nije bilo neočekivano, jer su se nedeljama postavljala pitanja u javnosti da li bi ona to mogla da uradi jer ima problema sa kretanjem.

Poslednjih meseci, sama kraljica je priznala da se bori da hoda, a kada je imala korona virus, takođe se povećala zabrinutost za njeno zdravlje.

Bakingemska palata je naglasila da će kraljičin sin i unuk zajedno otvoriti Parlament kao državni savetnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar