U trendu

Kraljica Elizabeta neće prisustvovati otvaranju zasedanja parlamenta

Britanska kraljica Elizabeta Druga neće prisustvovati sutrašnjem otvaranju zasedanja parlamenta zbog teškoća sa kretanjem, saopštila je Bakingemska palata.

Kako se navodi odluka je doneta u konsultaciji sa njenim lekarima i 96-ogodišnja kraljica je „nevoljno“ prihvatila da ne prisustvuje.

Princ Čarls će pročitati njen govor u kome se tradicionalno izlaže agenda vlade za naredno zasedanje parlamenta. Prisustvovaće i kraljičin unuk princ Vilijam.

Prvi put u više od 60 godina 96-ogodišnja kraljica neće pročitati govor suverena, koji piše vlada da predstavi svoje prioritete. Takodje prvi put zameniće je prestolonaslednik, princ Čarls.

Ona je propustila taj dogadjaj samo dva puta tokom svoje vladavine, kada je bila trudna 1959. i 1963.

Kraljica Elizabeta bila je prisutna na samo nekoliko javnih dogadjaja poslednjih meseci mada i dalje redovno ima virtuelne susrete.

Njeno odsustvovanje u godini kada se slavi platinasti jubilej povodom njenih 70 godina vladavine, obeležava novu simboličnu fazu u postupnom prenosu kraljičinih obaveza na princa Čarlsa koji je već predstavlja u inostranstvu poslednjih nekoliko godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar