U trendu

Kramp-Karenbauer želi da ujedini CDU

Nova liderka nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer imenovala je danas mladog konzervativca na važnu stranačku funkciju, kako bi učvrstila svoj položaj i u pokušaju pomirenja s rivalima.

Kramp-Karenbauer (56) bliska je saradnica i saveznica kancelarke Angele Merkel, s kojom deli centrističke stavove.

Na stranačkim izborima je pobedila nekadašnjeg Merkelinog rivala Fridriha Merca koji se zalagao za odlučniji raskid s kancelarkinom politikom. Ministar zdravlja Jens Span je ispao u prvom krugu glasanja.

Nova liderka je kao znak da želi da izbegne dublje podele u stranci i da konzervativcima i mladjim članovima da jači glas za generalnog sekretara partije predložila 33-ogodišnjeg Paula Cimjaka, šefa partijskog omladinskog krila.

Generalni sekretar CDU je zadužen za obavljanje dnevnopolitičkih poslova, a sama Kramp-Karenbauer je do jučerašnjih izbora bila na toj poziciji.

Cimjakovi stavovi su više desničarski u odnosu na novoizabranu šeficu stranke. Njega smatraju prijateljem Jensa Spana, a potiče iz istog kraja kao i Merc.

Angela Merkel planira da ostane na mestu kancelara do kraja mandata 2021, ali nije sigurno da će njena koalicija sa socijal-demokratama potrajati toliko dugo.

Kramp-Karenbauer se nalazi u najboljoj poziciji da bude kandidat CDU za kancelara na narednim izborima ali to nije automatski zagarantovano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.