U trendu

Kratko je trajalo: Ostao bez titule najbogatijeg i 14 milijardi

Vlasnik kompanija Tesla i Spejsiks, Ilon Mask, koji je nedavno proglašen za najbogatijeg čoveka na svetu, ponovo se našao na drugom mestu na listi najbogatijih pošto je njegovo bogatstvo palo za skoro 14 milijardi dolara za jedan dan.

Akcije njegove kompanije za proizvodnju električnih vozila Tesla, pale su juče za skoro osam odsto, čime se neto vrednost Maska smanjila za 13,5 milijardi dolara na 176,2 milijarde dolara.

Tako je vlasnik Tesle ponovo drugi na listi najbogatijih ljudi na planeti, a na tron se vratio šef Amazona, Džef Bezos čije bogatstvo trenutno iznosi skoro 6 milijardi dolara više, odnosno 182,1 milijardu, prenosi Forbs.

Tokom 2020. godine Mask je dobio nekoliko opcija vrednih milijarde dolara, dok je Tesla postizala razne tržišne kapitalizacije. Podstaknuto vrtoglavim rastom cene Teslinih deonica, Maskovo bogatstvo povećalo se za oko 150 milijardi dolara od marta 2020. godine, kada je vredelo “svega” 24,6 milijardi dolara.

Tesline deonice porasle su više od 720% u 2020. godini, a najvredniji svetski proizvođač automobila, kompanija Tesla je 2020. proizvela pola miliona automobila – što je delić proizvodnje velikih proizvođača, poput GM-a i Tojote.

Uprkos padu Maska u ponedeljak, i dalje je bogatiji za oko 20 milijardi dolara od treće najbogatije osobe na svetu, francuskog modnog tajkuna Bernarda Arnoa (danas vrednog 154,6 milijardi dolara).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.