Krek: Možda Slovenija ulazi u treći talas

LJUBLJANA – Direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek izjavio je da današnji podaci o epidemiološkoj situaciji pokazuju da je broj obolelih u blagom porastu i da možda ta zemlja ulazi u treći talas.

On je na konferenciji za novinare rekao da svi pokazatelji ukazuju da se broj zaraženih u zemlji povećava i da je sedmodnevni prosek nepromenjen više od nedelju dana, prenosi slovenački portal 24UR.

On je kazao da su u Sloveniji već prisutna dva nova soja – britanski i južnoafrički, ali da je dobro to što je smrtnost manja nego pre.

Prema Krekovim rečima, virus je trenutno najzastupljeniji u radničkoj populaciji i među građanima starosti od 25 do 55 godina.

„Imamo sreću što imamo manje starijih koji su na bolničkom lečenju. Možemo da kažemo da je epidemiološka slika dobra jer su mladi ljudi zaraženi“, rekao je Krek i dodao da broj obolelih među starijom populacijom opada verovatno zbog vakcinacije.

„Moramo da budemo svesni da smo i dalje u teškoj epidemiji. Peti smo u svetu po opterećenju, još uvek smo visokorizični i moramo da i dalje budemo veoma oprezni“, rekao je Krek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.