U trendu

Kremlj: Evropa da progovori o ulozi Londona u napade na gasov

MOSKVA – Moskva očekuje da evropske zemlje ne ćute i da analiziraju umešanost Londona u napade na Crnomorsku flotu i gasovod Severni tok, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ovu informaciju, naravno, treba svi veoma pažljivo da analiziraju. Računamo na to da će, uprkos nedopustivom ćutanju iz evropskih prestonica, ova analiza ipak biti sprovedena“, saopštio je portparol Kremlja, prenosi TAS S.

On je još rekao da učešće britanskih stručnjaka u napadima na Crnomorsku flotu i gasovode Severni tok neće proći bez odgovora Moskve.

„Takve akcije ne mogu tek tako proći neopaženo. Naravno, razmotrićemo dalje korake. Nije moguće da drugačije delujemo“, naglasio je Peskov.

Portparol Kremlja je napomenuo da ruske specijalne službe imaju dokaze koji ukazuju da su navođenje i koordinaciju napada na luku Sevastopolj izveli britanski vojni savetnici.

„Postoje dokazi da je Britanija bila umešana u ovaj akt sabotaže, jednostavno rečeno, teroristički akt, protiv vitalne energetske infrastrukture, ne samo ruske, veoma je važno to uzeti u obzir, već međunarodne energetske infrastrukture“, dodao je portparol Kremlja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi „Severni tok“ i „Severni tok 2“.

Istovremeno je saopšteno da su oni rukovodili ukrajinskim napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden u subotu.

Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazivajući ih „lažnim tvrdnjama epskih razmera“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.