U trendu

Kremlj: Moldavsko rukovodstvo zaraženo rusofobijom, Rusija za dobre odnose

MOSKVA – Pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je danas da mu nije poznato postojanje „ruskog plana“ za zbližavanje sa Moldavijom, o čemu pišu nemački mediji, ocenivši da je to još jedna laž zapadnih medija, javlja RIA Novosti.

Kremlj je takođe saopštio da žali zbog „neopravdanih predrasuda“ Moldavije prema Moskvi, kao i da Rusija ostaje otvorena za dobre odnose Rusije i Moldavije, koja je, kako navodi Rojters, u fokusu od ruskog napada u Ukrajini zbog opasnosti da bi mogla da bude uvučena u sukob.

Moldavsko rukovodstvo je „verovatno zaraženo infekcijom rusofobije“, rekao je Peskov, ali i dodao je „Rusija uvek bila i ostaje otvorena za uspostavljanje dobrosusedskih, obostrano korisnih odnosa s Moldavijom“, rekao je danas Peskov novinarima u Moskvi.

Ranije je nemački list Zidojče cajtung naveo da je, između niza drugih medija, dobio dokumente prema kojima je Moskva navodno izradila plan koji predviđa približavanje Moldavije sa Ruskom Federacijom, prenosi RIA Novosti.

„Ne znam ništa o postojanju takvog plana, ne isključujem da je to još jedna lažna vest, o čemu se sada dosta objavljuje u zapadnim medijima“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li zna za plan Moskve o zbližavanju sa Moldavijom, o čemu pišu nemački mediji.

Prethodno je predsednica Moldavije Maja Sandu rekla da ta zemlja priprema pokušaje promene ustavnog poretka i pozvala parlament zemlje da pooštri bezbednosno zakonodavstvo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je izneo tvrdnje da je ukrajinska obaveštajna služba presrela navodni „plan RF“ za „uništenje demokratskog poretka“ u Moldaviji i upozorio Kišinjev na to, podseća ruska agencija.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je sve veće optužbe na račun Ruske Federacije povezao sa željom rukovodstva Moldavije da odagna optužbe za neuspehe u socijalno-ekonomskoj politici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar