U trendu

Kremlj: Otkazivanje nekih evropskih letova za Moskvu je iz čisto tehničkih razloga

Portparol Kremlja izjavio je danas da je otkazivanje nekoliko evropskih letova za Moskvu zbog nedostatka ruskog odobrenja za novu putanju, koja zaobilazi Belorusiju, posledica „čisto tehničkih razloga“.

„Vazduhoplovne vlasti će dati potrebna razjašnjenja ali se radi o tehničkim pitanjima“, rekao je novinarima Dmitrij Peskov i dodao da se tu pre svega radi o „vazdušnoj bezbednosti“.

EU je u ponedeljak odlučila da zabrani avionima iz Belorusije svoj vazdušni prostor i svoje aerodrome i preporučila evropskim aviokompanijama da izbegavaju vazdušni prostor te zemlje kao reakciju na preusmeravanje aviona Rajanera od strane Minska i hapšenje beloruskog opozicionara na tom letu.

Od tada su otkazana tri leta iz glavnih gradova EU ka Moskvi zato što nisu imali dozvolu za nove putanje koje zaobilaze Belorusiju. Najnoviji slučaj je let Er Fransa Pariz-Moskva koji je jutros otkazan.

„Kada avioni zaobilaze Belorusiju oni traže da lete na različitim mestima koja nisu potpuno koordinisana i to izaziva tehničke probleme“, rekao je Peskov i dodao da Rusija nema „nikakvog razloga da ima nove probleme sa EU“.

Ruska savezna agencija Rosavijacija navela je u saopštenju da je više vremena potrebno za davanje dozvola za let zbog povećanja broja zahteva aviokompanija.

Postupak Belorusije sa preusmeravanjem evropskog aviona, zbog navodne pretnje bombom, osudile su SAD i EU, dok Rusija smatra da su beloruske vlasti postupile razumno u takvoj situaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.