U trendu

Kremlj: Pogrešno je imati prevelika očekivanja od samita

SANKT PETERBURG – Ne bi trebalo „naduvavati“ očekivanja od razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena 16. juna u Ženevi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Čak i početak njihovog dijaloga je pozitivan korak“, poručio je, međutim, Peskov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenosi ruska agencija TAS S.

Ovaj sastanak je, prema njegovim rečima, veoma važan, ali bi bilo pogrešno imati bilo kakva prevelika očekivanja.

„Potencijal naših nesuglasica, pa čak i neki suprotstavljeni momenti
u našim bilateralnim odnosima, toliko su veliki da se ne može očekivati nikakav napredak u postizanju razumevanja. Međutim, ponekad i saglasnost oko toga da se ne slažemo može biti korisna“, dodao je Peskov.

Uzajamno poštovanje i uzimanje u obzir međusobnih interesa su, kako napominje, neophodan uslov za poboljšanje rusko-američkih odnosa.

„S druge strane, pokušaji diktata ili mentorstva su osuđeni na neuspeh, jer mogu poremetiti dinamiku uspostavljanja dijaloga“, rekao je Peskov.

Podsetio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin za poboljšanje odnosa između Rusije i SAD.
Dogovoreni samit biće prvi sastanak Putina i Bajdena „oči u oči“ otkako je 46. američki predsednik stupio na vlast. To će ujedno biti i prvi rusko-američki samit od jula 2018. godine, kada se Putin sastao sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Helsinkiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.