U trendu

Kriv. prijava tuzilastva RS protiv nacelnika opstine Bratunac

BANJALUKA – Tužilaštvo Republike Srpske podnelo je krivičnu prijavu protiv Srđana Rankića, načelnika opštine Bratunac koji je pred obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici odobrio postavljanje fotografije stradalih Srba u poslednjem ratu u BiH duž puta ka Potočarima.

„Danas je na moju adresu stigla krivična prijava od strane Tužilaštva Republike Srpske kao osumnjičenom za počinjeno krivično delo ‘Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje’, a u vezi sa postavljanjem fotografija ubijene srpske dece, civila i vojnika tokom rata 1992.-’95., duž regionalnog puta Bratunac-Potočari“, istakao je Rankić.

Podsetio je da je tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba te da za te zločine do danas niko nije odgovarao.

„Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine đece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu“, objasnio je.
Rankić ističe kako ga je posebno uvredilo, to što je protiv njega optužnicu podiglo Tužilaštvo Republike Srpske, prenosi klix.

„Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? Da li je moguće da su naše srpske žrtve javna uvreda i za koga? Da li su njihovi nevino dati životi čin mržnje prema nekome? I prema kome? Nemojte da se čudite, draga moja braćo, što nas Međunarodni sudovi i Sud BiH osuđuju za sve i svašta, kada institucije Republike Srpske ovako postupaju“, istakao je.

Nedugo nakon postavljanja fotografija, policijski službenici u Bratuncu su naredili njihovo uklanjanje, nakon čega su fotografije prebačene na ograde privatnih dvorišta pored puta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.